16 Ocak 2010 Cumartesi

Prosedürler : Mağaza Topan Satış Prosedürü

1. Bir müşterinin Mağaza Toptan Satış Kasasından, Toptan (Gross) Müşterisi statüsünde mal alabilmesi için; ya (kendi evinde, bahçesinde, ofisinde kullanmak için değil) ticari manada (bir müteahhit vasfıyla) sürekli mal alımında bulunması (sürekliliğin tespit edilmesinde istihbari bilgiler ve Toptan Satış Şefinin değerlendirme ve önsezisi önem arz etmektedir) ya da bir defaya mahsus olmasına rağmen toptan statüsünde değerlendirilebilecek miktar ve meblağda hatırı sayılır bir mal alması gerekir.

2. Bir müşterinin toptan statüsünde sayılmayacak, ticari amaç gütmeyen, örneğin evinde kullanmak için aldığı mallara Toptan fiyatı uygulanmaz. Ama Perakende müşteri için var olan indirim yetkisi bu şahıs için de kullanılabilir.

3. Peşin (nakit veya kredi kartı ile) alış yapan müşteri “tek bir ürün grubundan ticari manada kümülatif bir alım yapıyorsa ve daha sonra tekrar aynı şekilde mal almak için geleceği sezinleniyorsa, Toptan Müşterisi statüsünde değerlendirilecektir.

4. Perakende statüde mal alan hiçbir müşteriye (kendi personelimiz bile olsa; herhangi bir şekilde töhmet altında kalınmasına meydan vermemek için) Toptan Satış yetkilisi tarafından, T fiyatından satış yapılmaması yerinde olacaktır. Ancak çok özel anlamda şahıs hakkında olumlu bir istihbarat geldiği takdirde bu yola tevessül edilebilir.

5. Perakende statüdeki bir müşteriye indirim uygulanması için göz önünde tutulan kriterler ne olmalıdır? Satılacak mal miktarı, malın sağlayacağı ciro ve karlılık meblağı...,

6. Özellikle promosyonda olan ürünler veya ithal ürünler gibi normal satış fiyatı rakip noktalara göre zaten çok uygun olan ürünlerde, perakende statüdeki müşterinin indirim taleplerini, uygun bir dille izah ederek geri çevirmek yerinde olacaktır.

7. Toptan satışı olmayan Büyük Beyaz Eşya ve Kahverengi Eşya ürünlerinde indirim söz konusu değildir. Ancak çok önemli ve yüklü miktarda mal alan bir müşteriye, ilgili Satın alma Birimiyle mutabık kalınarak uygun bir indirim yapılabilir. Yapılabilecek maksimum indirim perakende fiyat üzerinden %2’dir.

8. Perakende statüdeki bir müşteriye yapılacak maksimum indirim oranı, perakende ve toptan fiyatı arasındaki kar farkından (PTKF) daha fazla olamaz. Örneğin; Perakende kar %30, Toptan kar %20 ise, maksimum indirim oranı %10 (30-20=10) olmalıdır. Maksimum indirim oranının (PTKF) müşterinin alış cirosuna göre yansıtılması şu şekilde olacaktır:

9. 2 milyar TL için PTKF’nin %25’i;

10. 3.5 milyar TL için PTKF’nin %50’si;

11. 5 milyar TL için PTKF’nin %75’i;

12. 7 milyar TL için PTKF’nin %100’ü.

13. Sürekli alış yapan bir perakende müşteriye, ayrıca satış hızı düşük olan ürünlerden yapılan alımlarında, illa alış tutarına denk düşen indirim oranı uygulanmayabilir; bir kademe alta veya üste çıkılabilir. Ancak 2 kademe üste çıkıldığında makul ve mantıklı bir açıklaması olmak zorundadır.

14. Bir seferde 7 milyar TL’nin üstünde alım yapan ve daha fazla indirim için yoğun bir biçimde ısrar eden bir perakende müşteriyi toptan müşteri statüsüne geçirmek Satış Şefinin inisiyatifinde olacaktır.

15. Bir müşteriye kesilmiş olan proforma faturanın en az 1/3’ü kaparo olarak alınacaktır. Asıl olansa, proforma faturadaki toplam tutarı bir defada tahsil etmektir.
16. Toptan Satış Desklerinden, çek ile veya açık hesap (hesaba havale) yöntemiyle kesinlikle satış yapılmayacaktır. Tüm satışlar nakit veya kredi kartı ile gerçekleştirilecektir.


17. Müşterilerin bulunduğu statüye denk düşen ve asgari oranlarda uygulanan rutin sayılabilecek indirimler dışındaki bütün olağandışı indirim yetkisi sadece ilgili Toptan Satış Şefinin yetkisi ve sorumluluğu altındadır.

18. Bütün şubelerin Toptan Satış Desklerinden yapılan proforma veya kesin faturalı bütün satışlar; satış fiyatları, yapılan indirimler, nakliye ücreti ve teslim günleri bakımından AR-GE tarafından ertesi gün rapor üzerinden kontrol edilecek ve gerek duyulan durumlarda ilgili Toptan Satış Şefinden açıklama istenecektir

TOPTAN SATIŞ DESKLERİNDEN YAPILACAK PROFORMALI VEYA KESİN FATURALI SATIŞLARDA UYULMASI GEREKEN TEMEL ESASLAR


Mağaza Toptan Satış Desklerinden yapılacak satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi için Direk Satış ekranımız mevcuttur.Bir ürünün Direkt Satış Ekranından satılabilmesi için, ürünün ilgili Şubeye Satış Noktası olarak tanımlı olması gerekmektedir. Şimdi hangi durumlarda hangi ekranın kullanılacağına ilişkin seçenekleri bir örnekle sıralayalım:

1. Ürün big’M Merkez Direkt Satış Noktası olarak tanımlı ve stoklu ise:

1-a)Müşteri ürünü kendisi alacaksa yani, bizden nakliye hizmeti istemiyorsa; Direkt Satış Ekranından ürünün faturası kesilir ve müşteriye teslim edilir.

1-b)müşteri bizden nakliye hizmeti talep ediyorsa; Direkt Satış Modülünden proforma girilir, kaparo veya nakliye dahil ücretin tamamı nakit olarak tahsil edilir ve nakliye günü belirlenerek sisteme girilir.Toptan Satış Sorumlusu, Direkt Satış Deposu Modülüne girerek faturayı keser. Ürünün sevkiyatı big’M depo’ dan organize edilip müşteriye teslim edilir.

2. Ürün big’M Merkez satış noktası olarak tanımlı fakat stoksuz ise:

2-a)müşteri ürünü kendisi alacaksa yani, bizden nakliye hizmeti istemiyorsa; Direkt Satış Ekranından proforma girilir, müşteriden kaparo veya ücretin tamamı tahsil edilerek teslim tarihi bildirilir.Müşteri geldiğinde proforma, kesin faturaya dönüştürülür ve müşteriye teslim edilir.

2-b)müşteri bizden nakliye hizmeti talep ediyorsa; Direkt Satış Deposu Modülünden proforma girilir, kaparo veya nakliye dahil ücretin tamamı nakit olarak tahsil edilir ve nakliye günü belirlenerek sisteme girilir. Toptan Satış Sorumlusu, Direkt Satış Deposu Modülüne girerek big’M merkez adına faturayı keser. Ürünün sevkiyatı big’M depo ’dan organize edilip müşteriye teslim edilir.

• Proforma oluşturulduğunda müşteriden sadece kaparo alınmış ise, ürün hazırlanıp teslim tarihi geldiğinde müşteriden hesabını kapatması istenir; sistemsel olarak da hesabı tamamen kapatılmamış olan bir proforma için kesin fatura kesilmesi mümkün değildir.

• Ayrıca hesap tamamen kapatılıp kesin faturası kesilmeden hiçbir sipariş herhangi bir şekilde müşteriye teslim edilmeyecektir
*Yapılan satışların sevkiyat ve montaj organizasyonu Toptan Satış Ekibi tarafından yapılacaktır.


*Ürünlerin sevkiyatı ister bizim tarafımızdan yapılmış olsun isterse bizzat müşteri tarafından satın alındığı anda teslim alınmış olsun, her halükarda fatura üzerine “ürünleri orijinal ambalajı içerisinde eksiksiz ve sağlam olarak teslim aldım.” kaşesi vurularak müşteriye imzalattırılacaktır.

*Ayrıca müşterinin bizden montaj hizmeti talep ettiği ürünlere ilişkin olarak, montaj işlemi bittikten sonra, montaj elemanı tarafından “Montaj Takip ve Teslim Formu” doldurulacak ve hem müşteriye imzalatılacak hem de montaj elemanı tarafından imzalanacaktır. Formun 1.nüshası müşteriye verilecek, 2.nüshası ilgili faturaya iliştirilmek üzere finans sorumlusuna teslim edilecek, montajcı koçanında kalacak olan 3.nüshaya finans elemanının imzası alınacaktır.

KATALOGLU VE TEŞHİRLİ ÜRÜNLERİN TOPTAN SATIŞ DESKLERİNDEN SATIŞI ESNASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR


• Durum kodu 3 ve 4 olan teşhir ve katalog ürünlerinde ekrandaki fiyatlar geçerli olup satın alma departmanına sormaya gerek duymadan ekran fiyatından müşteriye satış yapılabilecektir.

• Özellikle fiyatı dövize endeksli olup teşhir ve katalogdan satışa sunulan ürünlere verilmiş olan (000) özel kodu, ürünün fiyatı satın alma tarafından girilir girilmez anında güncelleşebilme, etiket çıkarılabilme ve proforma fatura kesebilme imkanı sağlamaktadır. (000) kodlu bu ürünler yalnızca Toptan satış Deskinden satılabilir olup, NCR kasalardan geçirilemezler. Bu özellikteki ürünlere ait bir liste ayrıca verilecektir.

• Özel kodlu teşhir ürünlerinde fiyat değiştirildiğinde, manuel olarak etiket çıkartılacaktır. Değişiklik bilgileri, satın alma tarafından bütün mağazaların Toptan Satış şeflerine ve ilgili reyon şeflerine ürün numarası ve fiyat olarak bildirilecektir.

• Teşhirli ve stoklu ürünlerin sergilendiği reyonlarda, “reyonda sergilenen ürünler dışında ayrıca katalogdan ürün seçip satın alma imkanı” olduğuna ilişkin afişlerle müşteriler Toptan Satış desklerine kanalize edilecektir.

• Durum kodu 3 ve 4 olan teşhir ve katalog ürünlerinin temin kolaylığı ve sürekliliği olmasına rağmen; istisnai durumlar karşısında müşterilere mahcup olmamak için, temin süresi konusunda satın almayla irtibat kurulması yararlı olacaktır.

• Normal şartlarda teşhirde bulunan bir ürün teşhirden sökülüp satılmayacaktır. Belirlenmiş olan teslim süresi içinde adresine teslim edileceği müşteriye vurgulanarak anlatılacaktır. Ancak müşteri illaki o anda alıp gitmek istiyorsa ve müşteriyi de kaçırmak istemiyorsak, bu durumda teşhirdeki ürün müşteriye verilecek; fakat müşteri için sipariş verilmiş gibi hemen satın almaya bilgi verilerek acilen teşhir ürününün yerine yenisinin ikame edilmesi sağlanacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder