B - TALİ DEPOLARDA OLUŞAN İADE SEBEPLERİ :
1- Ürünün kırılması
-Müşteri
-Personel
2- Ürünün satış ambalaj şeklinin bozulması
3- Ürünün son kullanım tarihinin geçmesi
4- Ürünün hasarlı hale gelmesi
5- Teknik sebeplerden dolayı Ürünün muhteviyatını kaybetmesi (Örn : Soğuk dolabın bozulması)
6- Boş Ambalaj bulunması
Yukarıda sıralanan sebeplerden dolayı Mağazalarda Ürün iadeleri oluşmaktadır. Bu durumlarda ;
İade Malların ürün grubu bazında kolilenecektir.
1- Reyon Şefi iki nüsha SORUNLU İADE MALLAR ÇIKIŞ FİŞİNİ hazırlayıp imzalayacak ve onay için Mağaza Müdür veya Yardımcısına imzalatacaktır.
2- Reyon Şefleri SORUNLU İADE MALLAR ÇIKIŞ FİŞİNİ Tali Depo B.I.M bölümüne imzalı olarak teslim edeceklerdir .
3- Tali Depo B.I.M SORUNLU İADE MALLAR ÇIKIŞ FİŞİNI baz alarak Mağazaya ait Ürünleri İADE MALLAR DEPOSUNA depolar arası transfer ekranından dahili mal hareket fişi ile (yarım sürekli form 3.nüsha) ile kesip stokların kaydı olarak intikalini sağlayacaktır.
4- Tali Depo B.I.M kesilen dahili mal hareket fişini ve sorunlu iade mallar çıkış fişini reyon şefine teslim edecektir.
5- Reyon Şefi dahili mal hareket fişini alıp sorunlu iade
mallar fişi ile karşılaştırıp stokların çıkışlarını kontrol edecektir. İade ürünler İADE MALLAR DEPOSUNA götürülecek dahili mal hareket fişi karşılıklı olarak Reyon Şefi ve İade Mallar Sorumlusu tarafından açıkça isim ve soy isimleri yazılıp imzalanarak teslim işlemi gerçekleşecektir. Reyon Şefi, dahili hareket fişinin I. inci nüshasını ile sorunlu iade mallar çıkış fişi II. inci nüshası birleştirilerek İade mallar deposuna, II. inci nüsha Mağaza B.İ.M ‘e, III. Üncü nüshasını ise Mağaza müdürlüğüne verir. Sorunlu iade mallar çıkış formu I. inci nüshasını ise ilgili satın alma bölümüne verir . İade Mallar Depo Sorumlusu kendisinde kalan dahili mal hareket fişinin I. inci nüshasını Mal Kabul Şefine teslim edecektir. Ertesi gün evraklar ilgili bölümlerce Muhasebeye teslim edilir.
Tekirdağ ve merkeze uzak mağazalarda ise iade mallar olarak belirlenen ürünlerin transferi için düzenlenen sorunlu iade mallar çıkış formu doğrultusunda 3 nüsha sevk irsaliyesi (büyük sürekli form) düzenlenecektir. Sorunlu iade mallar çıkış formu 2 nüshası ile sevk irsaliyeleri nüshaları birleştirilerek, sevk irsaliyesinin tüm nüshalarında ürünlerin araç şoförü tarafından teslim aldığına dair araç şoförü isim soyadı ve imzası ve tali depo müdürünün ürünleri teslim ettiğine dair ad soy ad ve imzası karşılıklı olarak yazılır. Sevk irsaliyesinin III. sureti tali depoda diğer 2 nüsha ana depoda kalır. Ana depoda malın teslim alındığına dair mal kabul şefi tarafından imzalanır ve II. sureti tali depoya geri gönderilir. Tali depoda II. ve III nüshası dosyalanır. Ana depo müdürlüğü sorunlu iade mallar çıkış formu II. inci nüshasını ilgili satın alma müdürlüğüne verir.
Dönüşümlü Ürünler :
Tali depoda çeşitli sebeplerden dolayı (yemek takımının bir parçasının kırılması,tek satılan bir ürünün çizilmesi v.s) bir ürünün niteliğinin bozularak tekrar satışa sunulamaması aşamasında ürünlere yeni bir tanım ile ar tikel açılarak satışa sunulması anlamını taşır.
İşleyiş
Örnek 1: Paşabahce firmasından alınana 42 parça yemek takımının mağazada müşteri tarafından 1 adet çorba kasesinin kırıldığını düşünelim. Bu durumda:
1-Reyon Şefi tali depoda satılabilme niteliği bozulan 42 parçalık yemek takımının barkodu ve miktarını ve takımdan kırılan çorba kasesinin tam adını ve miktarını dönüşümlü ürün listesine yazar. Dönüşümlü ürün listesini reyon şefi imzalar ve mağaza müdür veya yardımcısı da imzalatarak listeyi ilgili satın alma müdürlüğüne verir. Çorba kasesi kırılan 42 parçalık yemek takımı ilgili tali depoda muhafaza edilecek ve bir ertesi gün diğer parçaları sisteme tanıtılıp fiyatlandığından satışa hazır hale getirileceklerdir. Kırılan çorba kasesi ise herhangi bir evrak kesilmeden güvenlik nazeretinde imha edilecektir.
2-Satın alma bölümü kendisine gelen dönüşümlü ürün listesi doğrultusunda ürünün iadesine,imhasına veya yeni ar tikel açılarak satışına karar verecektir. İlgili satın alma bölümü eğer takımı bölüp tek olarak satışa sunacak ise takım parçalarını oluşturan 7 adet ürünü yeniden sistemde tanıtıp alış ve satış fiyatı verecek ve ürün dönüşüm formunu eksiksiz olarak doldurarak stok kontrol bölümüne aktaracaktır.
3-Eğer ürün parçalanarak tek tek satılacak ise Stok Kontrol bölümü ürün dönüşüm formu doğrultusunda üretim programını kullanarak 42 adet yemek takımından 7 parça , eğer takım parçalara bölünüp tek tek satılmayacak ise bu durumda 42 parçalık takımdan 1 adet 41 parçalık ürün oluşturarak ürünlerin stok aktarma işlemini yine aynı gün içinde tamamlayacaktır
Örnek 2: Paşabahce firmasından alınana 1adet kupanın mağazada reyon elamanı tarafından hasarlı olarak bulunduğunu düşünelim. Bu durumda:
1-Reyon Şefi tali depoda satılabilme niteliği bozulan 1 adet kupanın barkodu ve miktarını dönüşümlü ürün listesinin ana ürün bölümüne, tam adını ve miktarını ise ana ürünün hasarlı parçaları bölümüne yazar. Dönüşümlü ürün listesini reyon şefi imzalar ve mağaza müdür veya yardımcısı da imzalatarak listesini ilgili satın alma müdürlüğüne verir. Hasarlı durumdaki kupa ilgili tali depoda muhafaza edilecek ve bir ertesi gün yeni açılan ar tikeli ile satın alma tarafından sisteme tanıtılıp fiyatı verildiğinden satışa hazır hale getirileceklerdir.
2-Satın alma bölümü kendisine gelen dönüşümlü ürün
listesi doğrultusunda ürünün iadesine,imhasına veya yeni ar tikel açılarak satışına karar verecek ve mağaza müdürlüğüne dönüşümlü ürün listesinin fotokopisini verecektir .Eğer hasarlı olan kupayı tekrar satışa sunacak ise yeniden sistemde tanıtacak alış ve satış fiyatı verecek ve ürün dönüşüm formunu eksiksiz olarak doldurarak stok kontrol bölümüne aktaracaktır.
3- Stok Kontrol bölümü ürün dönüşüm formu doğrultusunda üretim programını kullanarak 1 adet kupanın stoklarını yeni açılan ürüne üretim programı ile aktararak işlemini aynı gün içinde tamamlayacaktır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder